Manuele therapie voor kinderen en volwassenen bij Fysiotherapie De Ruiter

De therapeuten bij Fysio Veenendaal Noord zijn gecertificeerde manueel therapeuten. We bieden niet alleen programma's voor volwassenen, maar ook speciaal voor kinderen. Lees hieronder meer over de behandelingen. 

Bel ons voor meer informatie of om een afspraak te maken. U kunt ook een aanvraag indienen voor een afspraak via onze website.

Maak een afspraak
Manuele therapie

Wat is manuele therapie?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van vier jaar. Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen. De therapeuten De Ruiter en Burgers-Clute bij Fysio Veenendaal Noord helpen u graag met deze therapie.


In een eerste gesprek zullen we onder meer vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden en hoelang de klachten er al zijn. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding en het bewegen beoordeelt en met specifieke bewegingen de gewrichten onderzoekt.
Als er behandeld gaat worden, dan zal deze behandeling niet alleen tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging te optimaliseren. Tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De Ruiter van Fysio Veenendaal Noord probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel 'kraken' genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Kinder-manuele therapie

Wat is kinder-manuele therapie (KMT)?

KMT wordt verricht door de manueel therapeut van Fysio Veenendaal Noord die gespecialiseerd is in het functioneren van kinderen. Binnen deze specialisatie wordt extra aandacht geschonken aan het onderzoeken en behandelen van zuigelingen van 0 tot en met 6 maanden. Het functioneren van de bovenste nekgewrichten is van groot belang voor de ontwikkeling van de houding en motoriek van de baby. Moeite met zuigen en slikken in de eerste levensmaanden, slapen en veel (ontroostbaar) huilen kunnen het gevolg zijn van een hoog cervicale functiestoornis (HCFS) oftewel pijnlijke en klemmende bovenste nekgewrichtjes. Met de zachte maar specifieke behandeltechnieken van de kinder-manuele therapie wordt in maximaal vier behandelingen gewerkt aan het soepel en pijnvrij bewegen.

fysiotherapie op bal

Voorkeurshouding en asymmetrie

Heeft uw kindje een voorkeurshouding, een asymmetrie van zijn schedel en/of van zijn bewegingen? Ook zonder huilen kan dit verschillende oorzaken hebben, waaronder het gevolg van een HCFS. Samen onderzoeken wij of dit bij uw kindje meespeelt en hoe Fysio Veenendaal Noord het beste – eventueel in samenwerking met de kinderfysiotherapeut – uw kind (pijn)vrij kan laten bewegen en ontwikkelen.